Кои са 9-те Билки и Подправки, Пречистващи Кръвта?

капка кръв и ръцеПравилната циркулация и добрата чистота на кръвта са ключови за нормалното функциониране на човешкия организъм. Макар и рядко да го осъзнаваме, кръвните телца са главните отговорни за обмена на веществата и преноса на различни елементи от и към клетките. Ако това не се случи, в тялото ни започват да се натрупват токсини, които постепенно затлачват всички процеси вътре в него. В най-тежките случаи дори може да се стигне до отравяне на кръвта с вредни вещества – т. нар. сепсис.

Той се характеризира с ниска телесна температура и кръвно налягане, втрисане, фантомни болки по цялото тяло, задух, загуба на цвета на кожата, забързан сърдечен ритъм, чувство за умора и отпадналост. Може да се отрази негативно и на интимните ви преживявания. Важно е редовно да предприемаме мерки, свързани с детоксикация на артериите. Това става най-лесно чрез поддържане на правилна диета. Нека разберем, кои са 9-те най-подходящи за целта билки и подправки.

Съдържание

Каква е Ролята на Кръвта в Тялото?

В нашите тяло има една основна течна съставка – кръвта. Тя се състои от плазма и формени елементи, чиято основна задача е да водят полезните вещества до различните органи и да улеснят извеждането на токсините. Но това не е нейната единствена роля. Другата и функция е да отговаря за правилното транспортиране на кислород от и до клетките, както и да помогне на метаболизма да работи нормално.

Ако трябва да говорим в цифри, то един средностатистически възрастен индивид, който тежи приблизително 75 кг., разполага с около 5 литра кръв. Нейният размер може да варира спрямо индивидуалното тегло и биохимия, но е неоспорим факт, че когато нейното състояние е влошено или замърсено, започваме бавно да гаснем.

семейство с дете у дома

Най-добрия начин да не допуснем това да се случи е като предприемем правилните превантивни мерки. Можем да преминем на здравословен хранителен режим, а можем и да опитаме Remi Bloston, който може да повлияе добре на имунитета.

Ето и част от другите есенциални функции на кръвта:

  • Верен Приятел на Респираторната Система: Отговаря за преноса на кислород и отделянето на въглероден диоксид от белите дробове.
  • Добър Помощник на Имунитета: Кръвната плазма съдържа антитела и бели кръвни телца, които го засилват.
  • Освобождава Отделителната Функция: Влиза в ролята на ‘камиона за боклук’ на тялото, събирайки и премахвайки токсините и отпадъците.
  • Отговорен за Обмена на Вещества: Насочва полезните мазнини, протеини, фибри, минерали и витамини към клетките.
  • Регулатор на Телесната Температура: Когато кръвта не се съсирва правилно, тя започва да изстива, а същия процес се случва с тялото. Нейното добро състояние е ключово за поддържането на балансиран терморегулаторен процес.

Как Се Натрупват Токсините в Кръвта?

мъж с маска, щайга с плодове и зеленчуци, димВинаги съществува опасност от затлачване на кръвната плазма и формените елементи. Най-малкото поради факта, че съвременното общество живее прекалено стресово, а и не винаги намира достатъчно време, за да подсили организма си с поддържането на здравословна диета. Съществуват и други практики за живот в хармония със сърдечния ритъм, но природосъобразния начин на живот и намирането на достатъчно време за качествена почивка са най-важни!

По-долу следват 3-те най-чести причини за натрупване на токсини в кръвната плазма:

  • Липса на физическа активност, която да спомага за изпомпването на кръвта.
  • Хранителен план, състоящ се основно от животински протеин.
  • Тотална липса на здравословни продукти в менюто.

Ако искате да регулирате с натурален метод нивата на кръвната захар или ако страдате от диабет, препоръчваме ви Diaprin. Този продукт се радва на положителни отзиви и мнения в онлайн форумите. А по-долу сме подбрали кратки очерци на 9-те най-потентни билки и подправки за пречистване на кръвта от отпадъци.

Подправка №1: Червената Детелина Носи и Здраве!

червени детелини

Всички знаем поверието за четирилистната зелена детелина и щастието. Кой не е коленичил по средата на тучна поляна, за да я намери? Истината е, че нейната обагрена в алено сестра (Trifolium pratense) има способността да помага за правилната детоксикация на черния дроб, намалявайки риска от развиването на тромбози и подобрявайки течливостта на кръвта. Тя отговаря и за балансирането на хормоните в женското тяло, тъй като е наситена с фитоестрогени. Облекчава симптомите и на менопаузата.

Подправка №2: Чесън – Срещу Уруки и за Чиста Кръвна Плазма!

купа със скилидки чесънТази изключително често използвана подправка, която се характеризира с лютивия си аромат, понижава нивата на лошия холестерол (LDL) в тялото, забързва кръвообращението и има превантивно действие срещу хипертония. Действа като пазител на артериите, позволявайки правилното кръвоснабдяване на различните органи. Чесънът е богат на алицини – полезни серни съединения, които премахват токсините от кръвта и вредните бактерии от червата.

Подправка №3: Босилекът Не е Просто Чудесен Овкусител!

босилек

Той е мощен антибактериален и противовъзпалителен агент, който има подчертано положително въздействие върху главните кръвопречистващи органи – черния дроб и бъбреците. Другите му функции са на хепатопротектор и диуретик. Може да бъде консумиран във вид на запарка и суров.

Подправка №4: Куркума – Възстановява Увредената ДНК!

лъжица куркурма

Типичната за индийската и източна кухня подправка не само придава пиперлив привкус на ястията, но и има свойството да убива бактериите в зародиш и да успокоява вътрешните и външни възпаления. Учените наскоро установиха, че тя може да помогне в жестоката битка с рака, а има и функцията да кара увредените клетки в структурата на човешкото ДНК да се възстановяват успешно. Тя намаля нивата на LDL-холестерола, действайки превантивно срещу натрупването на плака и образуването на кръвни съсиреци.

Билка №5: Глухарчето – Заместител на Кофеина и Кръвен Детоксикатор!

чай от глухарчета

Почти всеки е пил чай от изсушените листа на глухарче и се е наслаждавал на приятния му аромат. А знаете ли, че то е наситено с антиоксиданти, които спомагат за контриране на негативното въздействие на свободните радикали върху кожата и освобождаването на токсините от кръвта? Внимавайте, обаче, позволената дневна консумация е 3 чаши. Иначе рискувате да ви стане тежко на стомаха.

Билка №6: Коренът от Репей е Богат на Желязо и Предпазва от Анемия!

корен от репей

Желязото, с което е наситен коренът на това растение, притежава свойството да пречиства кръвта от токсини, да действа превантивно срещу развиването на анемия и да стимулира кръвотворната функция. Той може да бъде наречен ‘любимецът на билкарите’. Приема се под формата на тинктура, чай или като хранителна добавка на капсули.

Билка №7: Кукувича Прежда – Наситена с Флавоноиди!

кукувича прежда

Макар и ботанически да представлява високо паразитно растение, кукувичата прежда е повече от полезна за правилното пречистване на кръвта, благодарение на факта, че съдържа голям брой флавоноиди. Те спомагат за правилната циркулация на кръв в организма и детоксикацията на черния дроб. А имат и положителен и пречистващ ефект върху човешката кожа!

Билка №8: Семена на Магарешки Бодил – Превръща Токсините в Разтвор!

Магарешки бодил

Това растение също има висок процент флавоноиди в своите семена. Те имат защитна функция върху новообразувалите се клетки, както и свойството да карат увредените да започнат да регенерират. Карат човешкото тяло да образува ензими, които стимулират процеса по превръщането на токсините в разтворими вещества и спомагат за по-бързото им извеждане от организма!

Подправка №9: Листата от Коприва – Богати на Хистамин и Мравчена Киселина!

листа от коприва

Корпивата се води изключително полезна за цялостното функциониране на тялото, тъй като съдържа огромни количества хистамин, желязо и мравчена киселина. Те пък имат и положителна роля в процеса по пречистване на кръвните телца от отпадъчни вещества. Спират кръвотеченията и кървенето от областта на матката. Контролират състояния, свързани с настъпването на менопаузата – хемофилията, дисменореята, хемоптизиса и др.

Чиста Кръв с Богатствата на Природата!

Всеки един продукт или медикамент, който съвременната медицина е създала, се корени в добрите билкарски практики на народа. Именно на базата на тях учените обикновено вземат решения да извършват изследвания на дадено вещество или растение и да разберат влиянието му върху телата ни. Старайте се да приемате повече от богатствата на Майката Природа и тя ще ви се отблагодари, пазейки организма, ума и душата чисти!

Leave a Reply