Кето-Диета: Какво Представлява, Помага Ли Наистина и Примерно Меню!

Кето-Диета: Какво ПредставляваАко търсите начини да влезете бързо във форма, може би трябва да опитате кето-диетата. Вероятно сте чували за нея и преди, но не сте сигурни какво означава. Ще ви подскажем: кетогенната диета е хранителен план, който вкарва тялото ви в кетоза. Тя представлява състояние, при което то използва мазнините за основен източник на енергия, вместо въглехидрати.

Еволюционни, ние сме разчитали на този тип прием на хранителни вещества в първобитната епоха. Тогава по-голямата част от нашите прадеди са се прехранвали чрез лов и събирачество. Това е карало в голяма част от дневната им диета да преобладават мазнините и протеините. Чак когато сме се научили да култивираме различни посеви и растения, въглехидратите са станали основен източник на хранителни вещества. Мозъкът ни може да даде сигнал на организма автоматично да премине в режим на кетоза. А също и да произвежда глюкоза, когато забележи, че не приемаме никакви сладки изделия или плодове.

Когато си набавите храните, препоръчителни за кето-режима, тялото може да достигне до състояние на кетоза от един до седем дни. По време на диетата се консумират голямо количество мазнини, по-малко протеини и почти никакви въглехидрати. Тялото също навлиза в кетоза при много нискокалорична диета – от 600 до 800 калории. Такъв тип диети, обаче, обикновено са препоръчани от лекари и то поради здравословни причини. Установено е, че помагат за превенция на Паркинсон, Алцхаймер, диабет тип 2 и някои видове рак. Тя може да бъде спазвана и когато приемаме различни помощни средства за активно вталяване. Пример за такова е добавката КетоБлек с натурални съставки за изгаряне на излишните мазнини и калории.

Останете с нас до края на тази статия за кето-диетата, за да научите всички любопитни подробности за нея.

Кето-Диета за Начинаещи – Какво Трябва Да Знаем

Кето-Диета - Какво Трябва Да Знаем

Преди да изберете да преминете на кетогеннен режим на хранене е изключително важно да знаете ползите и рисковете, които той крие.

Има три типа случаи, заради които са направени клинични изследвания, свързани с кето-диетата:

 • Вталяване и контрол на теглото;
 • Подсилване на организма на хора, страдащи от диабет тип 2;
 • Облекчаване на състоянието на хора, имащи форма на епилепсия;

Учените считат, че придържането към кето-режим може да подобри гликемичния контрол. Това може да има дълготрайни положителни последствия за контрола на кръвната захар за два до три месеца. Което пък, от своя страна, може да подобри дневния тонус и да премахне нуждата от специализирани медикаменти. В кето диетата влизат много билки и подправки за пречистване на кръвта. Както и такива за нежна детоксикация на организма. Помагат и да живеем в ритъм с тялото си.

Проблем за хората с диабет тип 2 остава факта, че при кето-диетата фокусът е върху мазнините. Те могат да бъдат наситени и нездравословни, ако се прекали с тях. Високият общ прием на мазнини също се оказва предизвикателство за начинаещите индивиди. Особено за тези, които тепърва са избрали да спазват кетогенният хранителен режим.

Хората с диабет тип 2 са изложени на повишен риск от сърдечно-съдови заболявания. Заради това съществуват притеснения, че наситените мазнини в диетата могат да повишат нивата на LDL, или „лошия“ холестерол. Това би означавало допълнително да увеличат шансовете за инфаркт или инсулт. Ако имате диабет тип 2, консултирайте се с Вашия лекар, преди да опитате кетогенната диета. Той може да препоръчат различна диета за отслабване с по-малко калории, за да имате контрол върху холестерола и кръвната захар. Хората с епилепсия също трябва да се консултират с лекаря си, преди да преминат на изберат кето-режима.

Наистина Ли Влизаме Бързо във Форма с Кето-Режим

Влизаме във Форма с Кето-Режим

Вталяването по време на кето-диета наистина може да започне веднага – още в рамките на първата седмица. Учените обясняват това по следния начин:

 1. Тялото ви първо ще използва всичките си запаси от гликоген (формата за съхранение на въглехидрати в тялото).
 2. С неговото изчерпване, ще свалите теглото на водата в тялото.
 3. Вероятно ще ви подейства мотивиращо да видите, че цифрата, която посочва кантарът, постепенно и сигурно намалява.

Имайте предвид, че по-голямата част от това е първоначалната загуба на вода. А тялото ви има нужда от хидратация, за да функционира нормално. Най-добре да му я осигурите и да пиете много вода. Но кето-диетата може да бъде добър способ за постепенно вталяване и извайване на елегантна и стегната фигура.

Смята се, че кетогенният хранителен режим може да увеличи загубата на мазнини при хора със затлъстяване. Особено, когато се следва в период от няколко седмици до една година. Анализите на учените отбелязват, че една от причините за загуба на тегло, вероятно е, че кето-диетите успокояват усещането за глад и засищат апетита. Освен това кетогенният режим може да окаже влияние на интимните ви преживявания в положителна насока.

Недостатъци на Кетогенната Диета

Най-явният недостатък на кето-режима е трудността да се поддържа и следва. Направени са много проучвания от учени и диетолози. Те показват, че резултатът от загуба на тегло от диета с малко въглехидрати е почти същият, като на нормална, но здравословна диета. Въпреки, че може да ядете повече засищащи мазнини (като фъстъчено масло, ядки, семена и авокадо), разрешените храни са много по-ограничени. Това може да направи много трудни нормални ежедневни ситуации, като вечеря със семейството или излизания с приятели. На мнозина им е трудно да издържат в дългосрочен план. Но пък разчитат на нея за бързо и краткосрочно вталяване.

Преди да започнете, запитайте се какво е наистина ви се струва реалистично и какво може да постигнете като цели. Можете, също така, да работите с диетолог, за да ограничите потенциалния недостиг на важни хранителни вещества. Това е препоръчително, защото няма да ядете пълнозърнести храни, млечни продукти и плодове. Но все пак, ще си набавяте много други. Тялото на всеки от нас реагира индивидуално и може би вие ще се чувствате перфектно в състояние на кетоза. Все пак, диетата е предпочитана от много известни личности като Гуинет Полтроу, Холи Бери, ЛеБрон Джеймс и Ким Кардашиян.

Кетогенен Режим: Примерно Седмично Меню

Примерно Седмично Меню

Трудностите, които хората, започнали току-що кето-диета, обикновено са свързани с храните, които могат да приемат. Тялото им също може да усеща липсата на определени хранителни вещества (най-често въглехидрати), заради не особено голямото разнообразие в менюто. Все пак трябва да се имаме предвид, че минимални количества въглехидрати са разрешени. Те не бива да се лишават напълно от тях. Малко количество са разрешени по време на кетогенния хранителен режим.

Представяме ви примерно седмично меню, което може да помогне при съставяне на вашето лично:

Понеделник:

 • Закуска: Бъркани яйца
 • Обяд: Азиатска салата с телешко
 • Вечеря: Пилешко на фурна с песто

Вторник:

 • Закуска: Сирена
 • Обяд: Омлет със сирене и домати
 • Вечеря: Пай от кайма/мляно месо

Сряда:

 • Закуска: Омлет със спанак
 • Обяд: Пилешка супа без фиде
 • Вечеря: Пълнозърнести спагети карбонара

Четвъртък:

 • Закуска: Кафе без мляко
 • Обяд: Салата с авокадо, бекон и козе сирене
 • Вечеря: Пица със сирена, салам и шунка

Петък:

 • Закуска: Омлет с гъби
 • Обяд: Пушена сьомга
 • Вечеря: Тортила с телешко и сос

Събота:

 • Закуска: Омлет с бекон
 • Обяд: Кесадия (със сирена)
 • Вечеря: Ребърца със зелен боб и масло

Неделя:

 • Закуска: Палачинки със сметана и боровинки
 • Обяд: Плато със разнообразни мезета, сирена и домат
 • Вечеря: Пържени меса и зеленчуци по избор

Бъдете Здрави и Се Наслаждавайте На Живота

кетогенен режим, здраве

Важно е да се придържаме към здравословен начин на живот и да се наслаждаваме на живота около нас. Това е по-значимо за състоянието на духа и тялото от диетата, която спазваме. Съчетани с редовния спорт и добра физическа активност през седмицата, те създават добра предпоставка да се чувствате удобно в тялото си. Щом това стане – ще започнете да се усмихвате по-често и да оценявате усилията, които сте положили, за да успеете. Ако имате нужда от помощен способ за стройна и вталена фигура, не се свенете да потърсите някое. Знайте,че приемът на натурални средства за влизане във форма си пасва с кето-режима. Пример за такова е продуктът с натурални съставки за по-добър контол на теглото Keto Expert.

Leave a Reply